Pienen kahvikaluston työvaiheet

12.09.2022

Saadessani lapsenlapsia minussa heräsi ajatus alkaa valmistaa pienessä koossa oleva kahvikalusto lapsenlapselle. Olin usein halunnut kokeilla, millaista on valmistaa pulleakoristeisia astioita. 

Kahvikalusto

Kuvassa kahvipannu ja sokerikko sekä kermakko ja useampi kuva kahvipannun monista työvaiheista. Sokerikko ja kermakko ovat kuparia. Ne on tinattu sisältä, joten niitä voi käyttää. Kahvipannu vetää noin 2dl Kahvikupit ovat 925 -hopeaa. 

Alla useampi kuva kahvipannun monista työvaiheista. Pannua ei voinut aivan pieteetillä valmistaa kuten pannut on ennen tehty. Esimerkiksi pannun suuosa tehtiin ennen supistustekniikalla suoraan rungosta. Minulla ei ollut työhön sopivia välineitä kuten muotorautoja ja alasimia. Valmistin suuosan juottamalla sen pannun runkoon. Kannen pokkauksen tein levittämällä ja venyttämällä suuaukkoa. 

Kahvipannu on monimutkainen ja paljon eri työvaiheita sisältävä, mutta mielenkiintoinen valmistettava. Aikaisemmin olen tehnyt suuren pitopannun (n. 8 litran vetoisen lopputyönä opistosta valmistuttuani). Olen tehnyt myös teekannun sekä normaalikokoisen kahvipannun. 

Nyt eläkepäivinä minua alkoi kiinnostaa kuinka pienen pannun voin valmistaa. 

Kermakon ja sokerikon valmistus

Sokerikkoon tein kupurakoristelun pakottamalla pikialustan päällä. Tinasin sen sisältä, jos lapset haluavat käyttää sitä leikeissään. Jalat ja kahvan taoin messingistä, joka on kai juotoslankaa tms. Löysin materiaalin romuliikkeestä. Jalat ja kahva on niitattu astian kylkiin.

Kermakkoon tein erilaisen koristelun. Jalkojen messinki sopi ihmeen hyvin taottavaksi. Materiaalia pitää hehkuttaa useasti, jotta se ei halkeile. Kuumataonta sopi parhaiten. Jos messinkiä kuumentaa liikaa se haurastuu ja murenee taottaessa.

Alla on kuvattu joitakin työvaiheita astioiden valmistuksesta.

Kuvista paljastuu miten monta työvaihetta tarvitaan pienenkin esineen valmistukseen, kun se tehdään käsityönä. Pikialusta pitää työn paikoillaan ja se antaa myöten, kun kuvioita pakotetaan esineeseen. Pikeä pilkotaan pieniksi paloiksi ja se sulatetaan varovasti astian sisään. Ilmakuplia ei saa jäädä minnekään, sillä pakottaessa ilmakupla tekee työhön hallitsemattoman kuopan. Pien pilkonta ja lämmitys sekä kiinnitys pikipataan on aikaa vievää työtä ja siksi se kannattaa tehdä huolellisesti. 

Pakotus on meditatiivista työtä ja siinä saavuttaa flow-tilan unohtaen paikan ja ajankulun. Työtä tarkastelee eri kulmilta ja pikipataa voi kääntää eri asentoihin ja nähdä työn jäljen eri kulmista. Työtä voisi jatkaa loputtomiin. Aina löytyy tilaa pienelle punsselin iskulle. Pitää vain malttaa lopettaa. Jos nyt kuitenkin vielä vähän tuostakin... Käy usein mielessä.  


Sokerikon ja kermakon rungon muotoilu

Kahvikupit ja tassit 

Kahvikupit on valmistettu 925 -hopeasta. Nekin on pakotettu samalla menetelmällä kuin muut astiat ja niiden kuviot ovat samat kuin sokerikossa. 

Kahvat on taottu ja juotettu runkoon. Kuppien koko selviää kuvaan asetetun tulitikun avulla.  Lautaset  eli tassit on kuvioitu samalla kuviolla. 

Kahvikuppien ja lautasten valmistus

Muita pieniä astioita ja kahvipannuja

Jotta homma lähtisi niin sanotusti lapasesta, niin ajattelin kokeilla valmistaa tosi pieniä astioita. Pienen innostuksen sain, kun ystäväni teki lapsenlapsilleen nukkekotia. Aloin suunnitella siihen astioita. Tulipa tehtyä rautasänkykin messingistä.

Siinä kuvassa, missä on pienen pieni kattaus, alkoi tuntua, että nyt saa kutistusvaihe riittää ja kahvipannujen tekeminen loppua. 

Kahvipannussa on useita osia juotettu toisiinsa. Hankalin vaihe oli kuitenkin pannun kantokahvan niittaus pannun kylkeen. Keksin kuitenkin työtä helpottavan jipon kiinnittää kahvat 1mm vahvuisilla niiteillä. Ensimmäisiin pannuihin pujotin 1mm niitit yksitellen. Niittien päät tyssäsin litteiksi, jotta ne eivät olisi tulleet porattujen reikien läpi. Oli hermoja raastavaa pujottaa niittejä pinseteillä, kun ne kerta toisensa jälkeen putosivat pois. Käsityöläisenä toivoisi monesti, että olisi ainakin kolme kättä. Luuppi (päähän pujotettava suurennuslasi) on hyvä työväline. Sillä näkee lähelle hyvin!